Skip to main content

Ystad & Visby med Birka Gotland 4 dagar

2 sommarpärlor på en resa - Ystad och Visby!

Följ med oss på Charterbuss till 2 sommarpärlor på samma resa - Ystad och Visby!
Upplev två av landets mest pittoreska städer - Ystad och Visby.
Köp till någon av våra utflykter: En resa igenom Ystad och Österlen med Karl Fredriks EklaholmÖsterlens pärlor med ett besök på en vingård. eller en Guidad vandring genom härliga Ystad.
Upplev Österlens fantastiska charm -  följ med på en kryssning som tar dig till Sveriges Provence! 

Missa inte chansen till en helt unik långkryssning till Österlen och därefter till Visby.
Upplev idylliska Ystad som präglas av medeltida kullerstensgator som kantas av pastellfärgade korsvirkeshus och charmiga torg, en ljuvlig pärla på Sverige sydkust. Här kan du ta del av intressanta museer, originella butiker och mysiga kaféer. Missa inte att besöka det medeltida Gråbrödrarklostret, ett före detta munkkloster och en av de mest välbevarade i Sverige.

Det här är en sommardröm för hela familjen  och inte minst tre kvällar i skärgården ombord på fulladdade kryssningsfartyget Birka Gotland. Och du behöver ju bara kliva på vår buss hemma för att ta dig hit!

Fritextsökning

Utflykter Ystad

Ystad erbjuder massor av spännande utflykter!
Utflykter bokas på telefon 0550-83346 senast 14 dagar före avresa.

Österlens pärlor med besök på en vingård
Vi tar bussen från hamnen och styr kosan mot det pittoreska lilla fiskeläget Kåseberga. Härifrån tar vi en promenad upp till Ales stenar och får höra historien om Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. De 59 stenblocken väger vart och ett runt 5 ton och ståtar majestätiskt på Kåsehuvud med utsikt över den branta kusten hela vägen till danska Bornholm. En magisk syn!

Efteråt fortsätter vi till Löderups strandbad, där vi avnjuter en god lunch på restaurangen med magiska havsvyer.

När kaffet-på-maten är uppdrucket åker vi vidare till utflyktens höjdpunkt – Köpingsbergs vingård. Köpingsberg ligger inbäddad som ett grönt smycke i det skånska landskapet, och kullarna sträcker sig hela vägen ner mot det glittrande havet. På tre hektar odlas allt från Chardonnay och Pinot Blanc till mer okända druvsorter. Här får vi smaka på två glas mousserande vin och höra mer om vingården och om hur produktionen går till – på ett både lättsamt och lärorikt sätt.

Fulla med nya intryck återvänder vi till hamnen i god tid innan fartyget styr kosan mot nya äventyr i Visby.

Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut ca kl 17.00. Bekväma skor rekommenderas.

Pris: 1395:-/pers inkl inkl buss och guidning. Lunch med smör, bröd, sallad, lättöl/vatten och kaffe samt två glas mousserande vin ingår. Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.

Guidad stadsvandring i Ystad
Följ med på stadsvandring längs Ystads charmiga kullerstensgator, där korsvirkeshusen står på rad efter varandra. Du kanske främst kopplar ihop Ystad med Henning Mankells kommissarie Kurt Wallander och moderna mordgåtor, men staden har också ett spännande förflutet med anor ända från 1200-talet.

Vår duktiga guide visar dig runt både bland historiska monument och miljöer som vi känner igen från filmernas och böckernas värld. En perfekt miniintroduktion till Ystad, där du sedan kan spendera eftermiddagen på egen hand i den vackra stadsmiljön. Promenera tillbaka till hamnen eller hoppa på Viking Lines transferbuss utan avgift. Sista bussen går kl 16.30.

Turen tar ca 2 tim. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 250:-/pers inkl buss och guidning (på svenska).Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.
 

En sväng med Peppe Eng på Österlen
Häng med den kända sportjournalisten och TV-profilen Peppe Eng på en lättsam busstur genom Ystad och vackra Österlen. Peppe möter upp på kajen, redo att förse dig med både guidning och roliga anekdoter om traktens kändisar under dagen.

På Örums Nygård intar vi en typisk skånsk lunch, kaffe och kaka. Den trevliga gamla lantgården är numera ombyggd till restaurang, hotell och spaanläggning. Mätta och belåtna åker vi vidare på vackra Österlen till Karl Fredriks Eklaholm för ett besök i den trevliga handelsträdgården. Här väntar en hel värld av prunkande blomster, inredning, färg, form och prylar med både själ och hjärta. Du kommer garanterat att hitta något fint i butiken att ta med dig hem!

På hemvägen kan du antingen hoppa av i Ystad och promenera till fartyget eller fortsätta direkt till hamnen i samma buss.

Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut, ca kl 17.00. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 1295:-/pers inkl guidad busstur och lunch med lättöl/vatten, kaffe och kaka. Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.
 

Österlen med Dag Hammarskjölds Backåkra
Upplev några av Österlens största och mest intressanta sevärdheter under en bekväm bussutflykt med guide. Räksmörgås och kaffe på skånegård ingår.

Vi sätter oss till rätta i bussen och beger oss till det mysiga fiskeläget Kåseberga. Härifrån promenerar vi upp för en brant backe till den mytomspunna forntidslämningen Ales stenar för att beundra de 59 stenblocken och den makalösa utsikten. Det går också bra att stanna kvar och strosa runt bland fiskelägets bodar på egen hand. 

När klockan slagit två börjar det bli dags att få något i magen. Vi stannar till vid trevliga Backagården, en tvättäkta skånegård mellan mjuka kullar och vida fält. Här intar vi räksmörgås med kaffe i det kombinerade växthuset och caféet. Den som vill kan passa på att köpa med en souvenir hem från gårdsbutiken.

Nästa stopp blir Dag Hammarskjölds Backåkra, den plats som diplomaten tänkt dra sig tillbaka till efter sitt FN-uppdrag. Tyvärr ville ödet annorlunda. I dag är Backåkra ett omtyckt besöksmål men också en plats för möten. Här djupdyker vi ner i diplomatens liv och den tid han verkade i under en intressant guidad visning.

Därefter följer vi den vackra kustvägen via Kåseberga tillbaka till hamnen, med massor av nya intryck att smälta på färden över till Visby.

Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut, ca kl 17.00. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 1395:-/pers inkl buss, guidning (på svenska), inträde till Backåkra, räksmörgås och kaffe.Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.

Utflykter Visby

Visby erbjuder massor av spännande utflykter!
Obs! Ni bör vara tillbaka på fartyget senast kl 17.30 (30 minuter före Birka Gotland:s avgång).
Utflykter bokas på telefon 0550-83346 senast 14 dagar före avresa.

Visby - bland Rosor och Ruiner - ca 3,5 timmar
Den medeltida hansestaden Visby är en av de bäst bevarade i hela Europa där ringmuren, som går tillbaka till 1200-talet omger de gamla stenhusen, kyrkoruinerna och gränderna. Här är historien ständigt närvarande. Under turen besöker vi unika medeltida platser kryddade med historiska berättelser och får smaka glass producerad på Gotland.

Turen startar med buss till Östercentrum för vidare promenad längs med den väl bevarade ringmuren till Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren. Via porten vandrar vi vidare in i medeltida Visby och stannar vid Klinten för en magnifik utsikt över staden och Sankta Maria domkyrka som uppfördes under 1200-talet av inflyttade tyska handelsmän.

Vi fortsätter nerför den långa trappan till domkyrkan och därefter promenerar vi vidare förbi Botaniska trädgården som grundades för mer än 150 år sedan. Närheten till havet och skyddet av ringmuren skapar ett milt klimat som även är behagligt för de mer exotiska växterna som finns här.

Vi trampar vidare på Visbys kullerstensgator, i fotspåren av de köpmän som en gång befolkade staden och stannar vid glassbaren, som är belägen vid en av de vackraste utsikterna i Visby. Här smakar vi lokalt producerad ekologisk glass med naturliga råvaror, samtidigt som vi njuter av utsikten över staden.

Efteråt promenerar vi ner till den gamla Hansahamnen Almedalen som en gång i tiden var huvudingången till Visby. Här, precis vid havet, ligger det äldsta tornet i muren, Kruttornet, daterat omkring 1160.

Turen avslutas inne i staden där du kan välja att promenera vidare i Visby på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots, eller om du väljer att åka med transfersbussen

Bussturen startar kl 10.00. Utflykten tar ca 3 timmar. Sträckor till fots förekommer. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Använd bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.

Glassbaren har ännu inte öppnat för säsongen när du reser med avgång 30/3 eller 1/4, men du kommer ändå att få möjlighet till en privat provsmakning av deras goda glass. 

Pris: 285:-/vuxen, 220:-/barn 3–12 år. I priset ingår buss till Östercentrum, guidning (på svenska) samt provsmakning. Endast förköp. 
Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.


Gotland Panorama med Visby - ca 3 timmar
Gotland är kontrasternas ö med en rik variation när det kommer till natur och arkitektur. Den här utflykten rymmer besök vid spännande historiska platser och en stadsvandring i Visby. 

Med buss kör vi först längs kusten söderut till det pittoreska fiskeläget Gnisvärd i Tofta. En gång i tiden var detta en av Gotlands största fiskehamnar. Här finns ett flertal bevarade fiskebodar och ett litet vackert kapell, idag populärt för bröllopsceremonier. Från hamnen syns den vidsträckta Tofta Strand, en av Gotlands mest kända finkorniga sandstränder.

Vi fortsätter turen och stannar strax till vid öns bäst bevarade skeppssättningar från bronsåldern. Gotland är Sveriges fyndrikaste landskap när det gäller föremål från bronsåldern. Lämningar från bronsålder återfinns runtom på ön, inte sällan nära kusten, i form av stenrösen och skeppssättningar.

Vi vänder tillbaka mot Visby men först ett stopp vid naturreservatet Galgberget som idag är ett naturskönt friluftsområde. Namnet Galgberget härstammar från tiden när platsen användes som avrättningsplats och resterna av galgen som står kvar påminner om den mörka historien. Härifrån bjuds en vidsträckt utsikt ut över havet, längs kusten och in över Visbys välkända siluetter.

Bussen kör oss därefter längs ringmurens nordöstra del och stannar till för avstigning utanför Dalmansporten. Härifrån fortsätter turen till fots in i den medeltida staden, via utsiktsplatsen på Kyrkberget. Kyrktrappans alla 75 steg är en riktig utmaning, men belöningen riklig i form av världsarvets många gränder och gator, blomstrande trädgårdar och högresta packhus.

Nutid förenas med historia och de unika byggnaderna bevaras i en levande innerstad. Stora Torget som idag kantas av restauranger är fortsatt en handels- och mötesplats. S:ta Karins kyrkoruin är med sina höga valv en tydlig profil på torgets södra sida. Säkert får du se ännu några minnesvärda kulturskatter innan det är dags att åter kliva på bussen för transport tillbaka till hamnen från Almedalen. Vill du passa på att njuta mer av Visby kan du härifrån välja att promenera tillbaka.

Bussturen startar kl 10.00 och tar ca 3,5 timmar. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Ta på dig bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 
Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.


Fårö – den magiska ön i norr - ca 6 timmar
Följ med på en härlig heldagsutflykt med lunch till mytomspunna Fårö, ett av Gotlands mest kända besöksmål. Dagen bjuder på säregen natur med vindpinad tallskog, myrar, ståtliga raukar och långa sandstränder. 

Med buss tar vi oss norrut till färjeläget i Fårösund och efter en kort färjetur når vi den populära ön för dagens höjdpunkter.

Vi kör genom det säregna landskapet och gör ett första stopp vid Fårö kyrka från 1100-talet. Här på kyrkogården vilar mästerregissören Ingmar Bergman, som bodde på Fårö i över 40 år. Många av hans filmer spelades in på ön med naturen som kuliss. Fårös speciella ljus och karga landskap har lockat konstnärer och artister i århundraden.

Vi stannar och avnjuter en vällagad lunch innan vi fortsätter på små slingriga vägar genom naturreservat och raukområden, förbi lambgift och fiskebodar där guiden tar med dig till flera unika smultronställen runt om på den lilla ön. Efter en stund närmar vi oss Langhammars och Digerhuvuds naturreservat med sina imponerande raukfält. De ståtliga kalkstenformationerna har stått här sen urminnes tider och är utan tvekan de mest fotograferade på hela Gotland. Här får du möjlighet att gå runt bland de vackra naturliga skulpturerna som ändrar utseende från vilket håll du än tittar.

Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över 1 000 personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar.

Namnet Fårö har faktiskt inte det minsta med får att göra även om fårskötsel än i dag är viktigt här. Gamla skrifter vittnar om namnet Faroyna som troligen består av orden farväg eller farvatten och ö. Fårö fascinerar och är fullspäckat med upplevelser. Hoppas du får samma känsla som många andra – En gång Fårö, alltid Fårö! Efter en spännande dag vänder vi åter mot Visby och tillbaka till kryssningskajen.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 6 timmar (varav ca 3 timmars bussresa). Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 

Pris: 785:-/vuxen, 715:-/barn 3–12 år. I priset ingår i buss, guidning (på svenska) och lunch. Endast förköp.
Obs! Utflykten är inte bokningsbar för avresor 30/3, 1/4 samt 23/6–30/7 2024.
Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.
 

Dagstur till Kneippbyn
Här finns något för alla – hisnande vattenrutschkanor, åkattraktioner, Villa Villekulla, flera restauranger med god mat och sköna havsvyer. Med andra ord, allt som behövs för en skojig heldag med familjen.

Pris: 395 kr/pers  inkl busstransfer och inträde till Kneippbyns sommar- och vattenland, gratis för barn mellan 0–2 år utan egen sittplats på bussen. Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.

Dagsprogram

 • Dag 1: Bussresa till Stockholm

  Efter påstigning i hemorten påbörjar vi resan mot Stockholm och vår härliga kryssning.
  Vi stannar för lunch eller en fika efter vägen i Arboga.
  Väl ombord väntar en härlig kryssning söder ut genom Stockholms fantastiska skärgård! Njut av en fyradagars upplevelse och frossa rejält i sevärdheter, fantastisk mat, taxfreefynd och soft underhållning.

  På kvällen serveras en buffémiddag inklusive dryck, vilken ingår i grundpriset.

 • Dag 2: Ystad

  Efter en lång sovmorgon och en härlig når vi vårt första mål – charmiga Ystad. Här kan du strosa runt bland inte mindre än 300 vackra korsvirkeshus och bara insupa den tvättäkta skånska atmosfären med pittoreska gränder, små caféer och butiker. Glöm inte att packa med badkläderna! Från centrum är det inte långt till Ystad havsbad och Österlens kritvita sandstränder. Vill du uppleva ännu mer?
  Missa då inte att boka någon av våra härliga utflykter! Förboka utflykten och bocka av Ystad största sevärdheter, antingen direkt när ni bokar eller senare i Mina bokningar

  Birka Gotland avgår mot Visby klockan 18:00.

  På kvällen serveras en trerättersmiddag exklusive dryck, vilken ingår i grundpriset.

 • Dag 3: Visby

  När morgonen gryr skymtar Visbys stolta siluett i fören. På Gotland finns massor att göra för både stora och små. Kneippbyns vattenland och äventyrspark står säkert högst på barnens önskelista, men det finns flera andra utflykter att välja på också. Vi stannar kvar ända till 18.00 så det finns gott om tid att sola, bada, lapa glass, strosa runt kring ringmuren och hitta alldeles egna smultronställen.

  Passa på att boka någon av de utflykter som Gotland erbjuder 
  antingen direkt när ni bokar eller senare i Mina bokningar.

  Fartyget avgår igen mot Stockholm klockan 18:00. 

  ​​​​​​​På kvällen serveras en trerättersmiddag exklusive dryck, vilken ingår i grundpriset.

 • Dag 4: Hemfärd

  Vi vaknar ombord på Birka Gotland och får njuta av Stockholms underbara skärgård på vår väg mot Stockholm efter en oförglömlig kryssning. Väl i hamn väntar vår buss på att få ta er trötta men nöjda resenärer hem till era hemorter igen. Även på hemresan stannar vi i Arboga för en bit mat eller en fika.

Boende

M/S Viking Cinderella
Räkna med många skratt och ljuva toner - Cinderella är Östersjöns drottning! Massor av nöjen, härliga SPA-behandlingar, mat i yttersta världsklass och billig taxfree - alltså allt du kan tänka dig! Ci...
Kontakta oss
Öppettider:
 • Vardagar
  09:00 - 15:00
 • Lunch
  12:30 - 13:00
 • Helger
  Stängt
Onlinebokning: Öppet dygnet runt
årets alla dagar!
Kontoret är oregelbundet bemannat,
ring för tidsbokning och hittegods

Tips: Betala gärna din resa med
Swish: 123 399 11 97
Adress:
Charterbuss Resetjänst AB
Lagmansgatan 1b
681 34 Kristinehamn
Endast akuta ärenden!