Gdansk & Visby 4 dagar

Gdansk – Gdynia – Sopot & Gotland

Spännande Polen & Visby - Låt Cinderella visa vägen till Östersjöns pärlor i sommar. På vår sprillans nya kryssning till Gdansk och Visby väntar en oslagbar mix av shopping, historia och soldränkta stränder. Det här är för dig som vill uppleva så mycket som möjligt under en fyradagarskryssning med två dagslånga strandhugg – utan att behöva göra avkall på det bekväma livet till sjöss, där din hytt är ditt flytande hotellrum.

Upptäck polska rivieran på din kryssning till Gdansk
Andra kryssningsdagen är vikt åt äventyr längs den vackra polska Östersjökusten. Vi lägger till i Gdynia, som tillsammans med Gdansk och Sopot utgör den så kallade Trestaden, tre hopväxta städer där var och en har sin personlighet och charm.

Hamnstaden Gdynia är yngst, och präglas i mångt och mycket av den havsnära atmosfären. Det finns gott om restauranger, caféer, butiker och affärer. Här kan du passa på att shoppa till riktigt bra priser!

Även om du hittar flera sandstränder i Gdynia är det till Sopot du ska styra kosan om du vill njuta av en dag med äkta rivierafeeling. I Polens hetaste badort möts du av eleganta strandpromenader, breda sandstränder i världsklass och stiliga strandhotell. Strosa längs Östersjöns längsta träpir eller slå dig ner vid en av gågatan Monte Casinos alla uteserveringar och insup atmosfären.

Vill du kombinera bad med historia, shopping och mysiga stadspromenader får du inte missa Gdansk, strax söder om Sopot. Den gamla Hansastaden har en spännande historia, det var här andra världskriget började och kommunismen i Östeuropa tog slut. Hör mer om stadens förflutna och njut av stämningen och alla vackra sevärdheter under någon av våra två panoramaturer.

Utflykter Gdansk

Gdansk, Gdynia & Sopot erbjuder er massor av spännande utflykter!
Obs! Ni bör vara tillbaka på fartyget senast kl 17.00 (1 timme före avgång).
Utflykterna bokas i samband med er ordinarie bokning eller i efterhand på Mina bokningardock måste de bokas minst 2 veckor innan avresa, vid senare bokning ring 0550-83346

Panorama busstur Gdynia-Sopot-Gdansk, 6h
Program
12.00
 Avresa med buss från hamnen i Gdynia till Gdansk
12.45 Stadspromenad i centrala Gdansk. Vi tar Kungsleden genom gamla stan, och vandrar längs mysiga kullerstensgator förbi sevärdheter som Långa torget och Gröna porten. Här är det lätt att känna historiens vingslag bland alla färggranna barockbyggnader. Vi hinner också strosa längs Mariagatan med alla bärnstensbutiker och besöka gamla hamnen. Promenaden kan anpassas vid behov, t ex för gäster med rullstol.

13.30 Lunch inkl bordsvatten, kaffe/te. Restaurangen ligger på torget vid den vackra Neptunusfontänen.
14.30 Fri tid.
15.00 Avresa med buss från Gdansk till Gdynia. På vägen ser vi följande sevärdheter (möjliga korta stopp): f d Leninvarvet med Europeiska Solidaritetscentrum, EM:s fotbollsarena, vy över Westerplatte (platsen där andra världskriget inleddes), Sopot (kort promenad mot stranden med vy över Östersjöns längsta träpir), Södra piren i Gdynia.
17.00 Ankomst till Franska kajen i Gdynia.

Lunchmeny 
Soppa:
 Zur staropolski – traditionell polsk soppa med korv och ägg, tillagad på syrat råg- eller vetemjöl.
Huvudrätt: Oxkind tillagad med ängsmyskgräs, potatisgratäng, karamelliserad morot och sås.
Efterrätt: Varm äppelpaj med vispad grädde och glass.
Dryck: Kaffe, te, vatten.
Pris: 650 kr/pers inkl buss, svensktalande guide, audioguider samt 3-rätters lunch inkl bordsvatten.

Panorama busstur Gdynia-Sopot-Gdansk, 5h
Program
12.00
 Avresa med buss från hamnen i Gdynia till Gdansk. På vägen ser vi följande sevärdheter (möjliga korta stopp): Södra piren i Gdynia, Sopot (kort promenad mot stranden med vy över träpiren), domkyrkan i Oliwa, vy över Westerplatte (platsen där andra världskriget inleddes), EM:s fotbollsarena, f d Leninvarvet med Europeiska Solidaritetscentrum.
14.30 Stadspromenad i centrala Gdansk. Vi tar Kungsleden genom gamla stan, och vandrar längs mysiga kullerstensgator förbi sevärdheter som Långa torget och Gröna porten. Här är det lätt att känna historiens vingslag bland alla färggranna barockbyggnader. Vi hinner också strosa längs Mariagatan med alla bärnstensbutiker och besöka gamla hamnen. Promenaden kan anpassas vid behov, t ex för gäster med rullstol.
15.30 Fika bestående av polsk ostkaka, kaffe, te eller vatten. 
16.15 Avresa med buss från Gdansk direkt mot Gdynia.
17.00 Ankomst till Franska kajen i Gdynia
Pris: 490 kr/pers inkl buss, svensktalande guide, audioguider samt fika.

Utflykter Visby

Visby erbjuder massor av spännande utflykter!
Obs! Ni bör vara tillbaka på fartyget senast kl 17.00 (1 timme före avgång).
Utflykterna bokas i samband med er ordinarie bokning eller i efterhand på Mina bokningardock måste de bokas minst 2 veckor innan avresa, vid senare bokning ring 0550-83346

Visby med smak av Medeltid
Den medeltida Hansastaden Visby är en av de bäst bevarade i hela Europa. Följ med på en spännande tidsresa genom stadens gränder och smaka på mat och dryck kryddad med historia vid en unik medeltida mötesplats, som tycks vara som klippt och skuren ur en film.

Först tar vi bussen till Östercentrum och promenerar längs ringmuren till Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren. Härifrån tar vi klivet in i medeltida Visby och stadsdelen Klinten, där vi stannar för att njuta av en strålande utsikt över staden (och kanske posta ett och annat Instagraminlägg). Via en lång trappa kommer vi fram till vackra Sankta Maria domkyrka och Botaniska trädgården – en oas med färgglada blomster och exotiska träd.
Turen går vidare genom portarna in till Kapitelhusgården och den dolda medeltida mötesplatsen, bestående av en liten sluten trädgård och en storslagen festsal för gästabud. Här möts vi av dess ”tjänare” som bjuder på fascinerande berättelser från förr samtidigt som du får smaka på mat kryddad med historia.
Efteråt traskar vi vidare längs Visbys kullerstensgator i spåren av de köpmän som en gång befolkade staden. Vi stannar en sista gång vid glassbaren som bjuder på en av stadens vackraste utsikter. Här njuter vi av ett smakprov av lokalt producerad ekologisk glass innan vi tar oss ner till gamla Hansahamnen Almedalen, där turen avslutas.Den som vill promenerar tillbaka till kryssningskajen, men det går också bra att ta bussen tillbaka från Östercentrum.

Turen startar kl 10:00 och tar ca 3 timmar. Busstransfer till Östercentrum, därefter promenad i Visby. Bekväma skor rekommenderas. Pris 455 kr/vuxen, 400 kr/barn 3–16 år. I priset ingår buss och guidning. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Gotland Panorama med Visby
Gotland är en ö av kontraster och visar många förändringar i natur och arkitekturer. Överallt varvas historiska platser med unika naturupplevelser. Besök några väl bevarade platser ur Gotlands historia och se mer av den karga kalkstenskust som format ön genom väder och vind och som gett Gotland dess unika natur.
Med buss åker vi längs med kusten söderut till pittoreska Gnisvärd fiskeläge som en gång i tiden var en av Gotlands största fiskehamnar. Idag finns här ett flertal fiskebodar bevarade samt ett litet vackert kapell. Från hamnen ser du den långa härliga Toftastranden som är en av Gotlands mest kända sandstränder, välbesökt av både lokalbor och turister.

Vi fortsätter turen och stannar till vid Gotlands bäst bevarade skeppsättningar från bronsåldern. Gotland är Sveriges fyndrikaste landskap när det gäller föremål från bronsåldern och runt om längs med kusterna finns flertalet bronsåldersgravar såsom stenrösen och skeppsättningar.
Vi vänder tillbaka mot Visby och gör ett stopp vid naturreservatet Södra hällarna som är ett naturskönt friluftsområde. Här har vi en vida utsikt över havet och längs med kusten där vi ser Högklint i söder och norrut Visby innerstad med Domkyrkan och lite längre bort längs kusten ända bort till Hotell Snäck.

Efter att ha upplevt den gotländska kustremsan och platser från vikingatiden förflyttar vi oss några år framåt i tiden till ringmuren och den medeltida Hansastaden Visby. Bussen stannar vid Österport för vidare promenad längs med ringmuren till Dalmansporten. Via porten tar vi oss vidare in i innerstaden och stannar vid Klinten för en magnifik utsikt över staden och Domkyrkan.
Efter besök i Domkyrkan fortsätter vi till fots längs med charmiga gränder ner mot Almedalen där bussen hämtar upp för vidare transfer tillbaka till fartyget. Vill du passa på att njuta lite mer av Visby kan du istället välja att promenera tillbaka.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Busstur, kortare sträckor till fots kan förekomma. Bekväma skor rekommenderas. Pris: 299 kr/vuxen, 235 kr/barn 3–16 år. I priset ingår buss och guidning. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Fårö – den magiska ön i norr

Följ med på en härlig heldag till det mytomspunna Fårö, ett av Gotlands mest kända besöksmål. Dagen bjuder på säregen natur med vindpinad tallskog, hedmarker och myrar, ståtliga raukar och långa sandstränder. Med buss tar vi oss norrut till färjeläget i Fårösund och efter en kort färjetur når vi den populära ön för dagens höjdpunkter.

Vi kör genom det säregna landskapet och gör ett första stopp vid Fårö kyrka från 1100-talet. Här på kyrkogården vilar mästerregissören Ingmar Bergman, som bodde på Fårö i över 40 år. Många av hans filmer spelades in på ön med naturen som kuliss. Fårös speciella ljus och karga landskap har lockat konstnärer och artister i århundraden.
Vi stannar och avnjuter en vällagad lunch innan vi fortsätter på små slingriga vägar genom naturreservat och raukområden, förbi lambgift och fiskebodar där guiden tar med dig till flera unika smultronställen runt om på den lilla ön. Efter en stund närmar vi oss Langhammars och Digerhuvuds naturreservat med sina imponerande raukfält. De ståtliga kalkstenformationerna har stått här sen urminnes tider och är utan tvekan de mest fotograferade på hela Gotland. Här får du möjlighet att gå runt bland de vackra naturliga skulpturerna som ändrar utseende från vilket håll du än tittar.

Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över tusen personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar.

 Namnet Fårö har faktiskt inte det minsta med får att göra även om fårskötsel än i dag är viktigt här. Gamla skrifter vittnar om namnet Faroyna som troligen består av orden farväg eller farvatten, och ö. Fårö fascinerar och är fullspäckat med upplevelser. Hoppas du får samma känsla som många andra – En gång Fårö, alltid Fårö! Efter en spännande dag vänder vi åter mot Visby och tillbaka till kryssningskajen.

Turen startar kl 09:30 och tar ca 6 timmar (varav ca 3 timmars bussresa). Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. Den som efter avslutad tur önskar kliva av i centrum kan istället ta någon av transferbussarna tillbaka till kryssningskajen kostnadsfritt alternativt promenera. Pris 665 kr/vuxen, 600kr/barn 3–16 år. I priset ingår i buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Kreativa östra Gotland

Upplev kreativa östra Gotland under en tur som tar dig med tusentals år tillbaka i tiden till gamla hantverkstraditioner och raukar till nutid och den skaparkraft som flödar på ön.
Från hamnen tar vi bussen direkt till Norrlanda och Glasstudion Big Pink. Här möter vi den nytänkande glaskonstnären Jennie, som bland annat står bakom succén ”mat på glas”, världens första glasbakade måltid. Vi bevistar en fascinerande glasshow och hör allt om hennes kärlek till glas och hur hon hämtar sin inspiration från den gotländska naturen.
Turen går vidare söderut till raukarna i naturreservatet Folkhammar. På vägen kör vi genom pittoreska Ljugarn och Vitvärs fiskeläge. Väl framme kliver vi av bussen för att strosa runt bland alla mäktiga kalkstensmonument som formats av väder och vind genom århundradena.

Efter massor med frisk luft styr vi kosan åter mot Visby. På vägen stannar vi vid Ethelhems krukmakeri, som är ett av öns största. Här avnjuter vi en lättare lunch innan vi besöker verkstaden för att se hur det går till när lera blir till färdig kruka. Kanske hittar du något fint bland hyllorna i butiken! Det hinns också med ett sista stopp vid Roma Kungsgård och den gamla klosterruinen. Det som en gång var platsen för Gotlands allting är i dag öns allra vackraste teaterscen.

Turen, som börjar och slutar i hamnen, startar kl 09:30 och tar ca 5 timmar. Bekväma skor rekommenderas. Pris 645 kr/vuxen, 585 kr/barn 3–16 år. I priset ingår buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Dagstur till Kneippbyn
Här finns något för alla – hisnande vattenrutschkanor, åkattraktioner, Villa Villekulla, flera restauranger med god mat och sköna havsvyer. Med andra ord, allt som behövs för en skojig heldag med familjen.

Pris: 410 kr/pers  inkl busstransfer och inträde till Kneippbyns sommar- och vattenland, gratis för barn mellan 0–2 år utan egen sittplats på bussen. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Transferbussar
Vi erbjuder transferbussar som går non-stop till/från Östercentrum, precis utanför murarna.
Pris Dagkort 60:- Förköp i samband med bokning av kryssning. Det är inte möjligt att köpa biljett ombord på bussen. Transferbussar går non-stop kl 09.30–11.30 & 15.00–16.45 från/till Kajplats 7–Östercentrum. Sista påstigning från Östercentrum kl 16.45 (framme i hamnen kl 17.00).
Obs! Var ute i god tid! Köer kan uppstå.

Dagsprogram

 • Dag 1: Bussresa till Stockholm

  Efter påstigning i hemorten påbörjar vi resan mot Stockholm och vår härliga kryssning. Vi stannar för lunch eller en fika efter vägen på Dinners i Arboga. Väl ombord väntar en en härlig kryssning norr ut genom Stockholms fantastiska skärgård! Njut av en tredagars härlig kryssning och frossa rejält i fantastisk mat, taxfreefynd och soft underhållning.

 • Dag 2: Gdynia – Sopot - Gdansk

  Efter en lång sovmorgon når vi vårt första mål – Gdynia (ankomst klockan 11:30). Här väntar en oslagbar mix av shopping, historia och soldränkta stränder! Andra kryssningsdagen är vikt åt äventyr längs den vackra polska Östersjökusten. Vi lägger till i Gdynia, som tillsammans med Gdansk och Sopot utgör den så kallade Trestaden, tre hopväxta städer där var och en har sin personlighet och charm.
  Boka någon av de två panoramaturerna så hinner du se mycket av allt, antingen direkt när ni bokar eller senare i Mina bokningar

  Cinderella avgår mot Visby klockan 18:00.

 • Dag 3: Visby

  När morgonen gryr skymtar Visbys stolta siluett i fören. På Gotland finns massor att göra för både stora och små. Kneippbyns vattenland och äventyrspark står säkert högst på barnens önskelista, men det finns flera andra utflykter att välja på också. Vi stannar kvar ända till 18.00 så det finns gott om tid att sola, bada, lapa glass, strosa runt kring ringmuren och hitta alldeles egna smultronställen.

  Passa på att boka någon av de utflykter som Gotland erbjuder 
  antingen direkt när ni bokar eller senare i Mina bokningar

  Fartyget avgår igen mot Stockholm klockan 18:00. 

 • Dag 4: Hemfärden

  Vi vaknar ombord på Cinderella och får njuta av Stockholms underbara skärgård på vår väg mot Stockholm efter en oförglömlig dag på Höga kusten. Väl i hamn väntar vår buss på att få ta er trötta men nöjda resenärer hem till era hemorter igen. Även på hemresan stannar vi på Dinners i Arboga för en bit mat eller en fika.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Karlstad Busstationen, Hpl R 08:45
Kristinehamn Järnvägsstationen 09:20
Karlskoga Busstationen 09:45
Örebro Resecentrum, Hpl M/N 10:20
Arboga Resecentrum 11:45
Köping Gamla Taxi, Sveavägen 17 12:05
Västerås Busstationen, Hpl I 12:45
Enköping Resecentrum 13:15
Bålsta Talltorpsskolan, Stockholmsvägen 13:40

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
10/8Se informationKryssning till Gdansk och VisbyMer än 83 625:-BokaMer information

Boende

M/S Viking Cinderella
Räkna med många skratt och ljuva toner - Cinderella är Östersjöns drottning! Massor av nöjen, härliga SPA-behandlingar, mat i yttersta världsklass och billig taxfree - alltså allt du kan tänka dig! Ci...